Prioriteringar, rot eller omsorg?

Det finns många områden i ett samhälle som ständigt ropar efter mer. Då blir det viktigt hur de gemensamma resurserna fördelas. Mina ytterst egna funderingar här handlar om två specifika prioriteringsområden, det finns självklart oändligt många fler, som styrs av våra folkvalda politiker, samt att vi som enskilda individer har samma behov av resursprioritering vad gäller det egna livet.

Ett exempel på politisk prioritering är att staten nu lägger ytterligare drygt en miljard, till de tidigare beräknade drygt 10 miljarder, på ett utökat rotbidrag från 1 juli för detta år. Åtgärden genomförs för att stötta en bransch som sägs vara i behov av stöd. Samtidigt blir det inga, ytterst nödvändiga, extra anslag för att se till att arbetsgivarna kan trygga jobben och skapa goda arbets- och lönevillkor, för de närmare etthundratusen som arbetar i branschen personlig assistans. Men framför allt handlar det om att kunna trygga tillvaron för tiotusentals funktionsnedsatta och anhöriga.

När det gäller det utökade rotbidraget är både fack och arbetsgivare kritiska till ytterligare stöd i den formen. Man kan då fråga sig vad som ligger bakom de prioriteringar som gör att politiken, regeringen, trots det genomför detta? Man kan också fråga sig om det är samma prioriteringsgrunder som gör att den personliga assistansen, trots att både arbetsgivare och arbetstagarparter ropar efter mer resurser, inte får några ytterligare sådana. Kan det möjligtvis vara så att prioriteringsgrunderna handlar om att vinna politiska poäng? Är chansen större att ett utökat rotbidrag, som presumtivt kan beröra stora delar av väljarkåren positivt rent ekonomiskt, ger fler opinionsmässiga pluspoäng än vad ett utökat stöd till ett av väljarkåren sett mycket begränsat antal medborgare, funktionsnedsatta och  personliga assistenter?

Precis som politiken ställs även du som enskild individ ständigt inför olika val i livet. Hur du då väljer har att göra med vad du prioriterar. Det handlar exempelvis om hur du prioriterar den begränsade tid du har, varje dygn består av 24 timmar varken mer eller mindre. Det handlar också om hur du hanterar dina tillgängliga ekonomiska resurser, din hälsa och vilka relationer du väljer. Det är ganska troligt att du väljer att köpa mat till dina barn innan du lägger sista slantarna på en ny mobil eller andra kapitalvaror. Tillika betalar du nog hyran innan du bokar en resa till solen. Dessa, och mängder av andra prioriteringar, hanterar du utifrån de värderingar som du bygger din tillvaro på och som sedan ger dig det liv lever.

En dag kanske du personligen är i större behov av ett fungerande stöd till funktionsnedsatta, äldreomsorg, sjukvård än ytterligare några kronors bidrag för att bygga ut din altan. Om dina värderingar gör att du och din familjs trygghet, hälsa och framtidsmöjligheter är det som främst avgör dina prioriteringar kring hur du hanterar dina resurser och behov, hur vill du då att samhällets, politikens, prioriteringar ska se ut för att gå i fas med dina egna? Vad vill du ska ligga i den tyngsta vågskålen när de nödvändiga prioriteringarna ska göras?

Publicerat 2024-07-20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *