Vad är det som händer?

Vad är det som händer?

Misstänksamhet, girighet, korruption. Våldtäkter, övergrepp, hot, och framför allt hat. Det är uppenbarligen det som händer, det som gäller i dag.

Jag såg i går det fullkomligt absurda när väktare kliver på bussen som ska transportera skolungdomar mellan skolan och hem. Grundskolebarn, mitt i centrala Borlänge. Läser idag om ytterligare busslinjer till ytterområden där väktare ska sättas in. Väktare i skolorna, såg jag också att det nu ska finnas. Bilar brinner, äldre luras och rånas. Maten till våra äldre är undermålig, köerna till sjukvården bara växer och handikappade väljs bort av myndigheter och regering.

Vad är det som händer?

Problemet är uppenbarligen inte brist på pengar i vårt samhällssystem. Bankdirektörer som inte skött sitt jobb rätt, får sparken med tiotals miljoner i ersättning. Fackpampar som inte skött sitt jobb rätt, får sparken med många miljoner i ersättning. Politiska makthavare, oavsett färg och form, skapar egna karriärer och bygger finansiella imperier, under och efter tiden som folkvalda representanter för medborgarna. Idrottsmän och kvinnor som har sitt hjärta, och älskar föreningen, där det för stunden finns flest nollor på kontraktsraden för lön.

Vad är det som händer?

Konflikter, motsättningar, ironi, utslagning, och framför allt hat. Det är det naturliga relationsförhållandet idag. Det är vad som förmedlas. I medias alla forum, inom idrotten, i politiken. Högerextremister hatar motståndare. Vänsterextremister hatar motståndare. Rasister hatar ickerasister. Ickerasister hatar rasister. Extremfeminister hatar män. Män hatar extremfeminister. AIK-are hatar Djurgårdare. Djurgårdare hatar AIK-are. Alla ska uppenbarligen hata någon eller något idag. Det handlar om att tillhöra, att ha en identitet.

Vad är det som händer?

Var finns respekten, empatin? Vad hände med att gilla olika? Gäller det bara ibland? Kan vi inte i alla fall respektera människan som är olika, även om vi inte gillar det som är olika? Kan vi inte förstå att den andres sanning alltid är lika rätt för denne, som min sanning är rätt för mig? Stå upp för den egna sanningen men hata inte den andre för dennes sanning. Hävda inte den egna sanningen med våld, hat och hot. Motivera och rättfärdiga inte våld, hat och hot med den egna sanningen.

Men, jag vet vad som kommer att hända.

Nya generationer, som inte accepterar det samhälle som nuvarande makthavande generation skapat och försvarar, kommer att bygga ett nytt samhälle. Ett samhälle där prioritet ligger på gemenskap, omtanke, kärlek och allas lika värde. Där fokus inte är på att mäta det egna värdet i prestige, position och pengar. Ett samhälle där vi har råd att ta hand om våra gamla, där vi respekterar våra gamla. Där vi ser till att våra sjuka och handikappade är fullvärdiga medborgare.

Det är vad som kommer att hända. Vi kan välja att redan nu inse det och vara en tillgång på den resan, eller välja att slåss för att upprätthålla prestigen, positionen och pengarna som livets primära drivkraft, syfte och värde.

Det är i alla fall vad jag vill att min sanning ska vara. Vad vill du att din sanning ska vara?

Kom ihåg att det är du och jag som är samhället. Det är du och jag som kan göra skillnad, eller inte. Det är faktiskt bara att välja…

Publicerat 2016-02-11

2 kommentar till “Vad är det som händer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *