Arkiv januari 2019

Utdrag. ”Men jag då?”

2019-01-30

”Jag vet nu vad det var jag kände och ville förmedla idag. Dels när du frågade vad jag såg när jag ser mig själv, men även vad det är som gör att jag känner mig lite obekväm i våra samtal. Jag var och tränade ett hårt pass efter lunch, brukar klarna i tankarna då. Där insåg jag att det jag ser är ett litet barn som sitter ensam, uppkrupen på ett bord, i ett mörkt hörn. Barnet sitter med sina knän uppdragna mot ansiktet och armarna håller om benen. Ansiktet är nerböjt med pannan mot knäna och jag ser att tårarna sakta strömmar från det lilla ansikte ned längs benen.

Så ser jag mig själv när jag ser bakåt. Sen ser jag hur barnet sakta lyfter ansiktet, torkar tårarna, släpper taget om benen och sätter ner fötterna på golvet och reser sig upp. I samma stund som barnet reser sig och ställer sig på golvet förändras barnet till en vuxen, rakryggad man med ett ansikte som strålar av trygghet och glädje. Där ser jag mig själv när jag ser bortom barnet. Den här senare bilden är det jag känner innerst inne. Jag känner en kraftfull, trygg, stolt och kärleksfull person som även förmedlar detta till andra människor. En person som utan tvivel och förväntan på andras respons framträder på de små och stora scenerna i livet. Jag vet att det är detta som finns där inne…”

”Än sen då” och ”Vad mer är möjligt”

2019-01-03

Livet är ett projekt, ett LIVSPROJEKT och drömmar, visioner och målsättning har alltid varit centrala för min del. Inför 2018 satte jag upp en hel del utmanande målbilder, inte nyårslöften utan konkret visualiserade mål uppbackade med tydliga handlingsplaner. Det var målbilder inom ett flertal områden som rejält utmanade mina trygghetszoner. Kort handlade de bland annat om att fysiskt skapa en hälsosam plattform och främst då via en rejäl viktnedgång. En annan bild var att under året ge ut en bok som säljs genom etablerade kanaler som exempelvis bokhandel. Ytterligare tuffa, utmanande och till synes ouppnåeliga mål var inom musikområdet. Dels att producera texter, som det i samarbete med musiker skapas originalmusik till, samt att jag själv skulle framföra det på scen inför publik. Ett annat mål var konkret att beträda en scen i något sammanhang inför mer än trehundra människor.

Nu har vi passerat ”deadline” för 2018 och befinner oss i alla möjligheters år 2019, och jag kan bara konstatera att mina ”orealistiska” mål för 2018 har med övertygande tydlighet uppfyllts. Viktminskningen under året uppnådde 17 kg, vilket med råge översteg mina mål. En konkret kostomläggning och regelbunden träning var vägen dit. Ett flertal av mina sångtexter har nu musiksatts av tre olika musiker och jag har själv framfört en av dem på en ”livescen” i form av sång. Andra texter framförs just nu av levande revy/show-aktörer på scen inför fullsatta salonger. En uppskattad fotobok där jag skrivit texter ligger på diskarna i bokhandeln. Som kronan på verket och kvitto på årets otroliga måluppfyllnad stod jag, ”fem-i-tolv” på själva nyårsafton 2018, på Maximteaterns scen inför en fullsatt salong. (Även om min roll där var sekundär så är det viktigt att förstå att de visualiserade målsättningarna gestaltas på många skilda sätt och på vägar man inte räknat med, och allt har ett första steg. Faktum är dock att jag stod där på en scen inför ca 300 människor som en direkt konsekvens av att en del av mina andra målbilder inför året uppfyllts…)     

Nu är vi framme vid de första blanka bladen i 2019-års bok. Vet du vad det ska stå i din bok? Jag har det fullkomligt klart för min del. 2018 bekräftade för mig med mycket stark tydlighet att saker och ting, här i det universum vi svävar omkring i, fungerar på ett sätt som är i fas med min tro. Vet jag VAD jag vill, vet jag VARFÖR det är viktigt och om jag sedan i konkret handling genomför det som krävs så kommer jag också att nå mina mål. I den processen kommer även mina HUR jag ska gå tillväga för att nå mina mål bli tydliga. Jag måste komma ihåg att det handlar om att tro och att agera, inte sitta med armarna i kors och tvivlande drömma om målen. Nej, skapa tydliga handlingsplaner, följ dem med disciplin och utvärdera ständigt att du är på rätt väg och korrigera omgående dina planer om du upptäcker att du avvikit från den rätta vägen. Gör det med en stark tro så är möjligheterna mycket stora att det blir verklighet.

Kom fram till VAD det är du vill uppnå/skapa/förändra i ditt liv genom att lyssna inåt och lita på att det du drömmer om är möjligt, utan att fastna i tvivel för att du inte förstår. Innan du sedan börjar fundera på HUR det ska kunna vara möjligt, vilket ofta är det första vi gör och beslutar oss redan där för att det inte går, ta reda på VARFÖR du vill uppnå/skapa/förändra det du vill. Det är så viktigt att du är säker på att det verkligen är du som vill detta. Först när du har planterat ditt VARFÖR djupt inom dig är det dags att börja ta tag i HUR du ska gå till väga för att nå ditt VAD, det du vill uppnå/skapa/förändra.

Som sagt, det här är min filosofi och tro på hur livet fungerar, du har säkert din egen. För mig har dock livet så tydligt visat att det är jag själv som styr var jag hamnar. Motgångar, hinder och annat som avbryter min resa kommer ständigt även i min väg. Ofta till synes oöverstigliga hinder orsakade av faktorer jag inte ser mig ansvarig för eller har möjlighet att påverka. Valet är då att inta offerrollen, bli bitter och konstatera att det inte fungerade och lägga mig ner och ge upp, eller också kan jag se över mina handlingsplaner och hitta alternativa, nya vägar, för att nå mitt mål. Jag är den första att erkänna att det inte alltid är enkelt, men alternativet att ge upp har jag övergett. Det är inte det som drabbar oss som hindrar utan hur vi förhåller oss till det som avgör. Är bara mitt innersta VARFÖR tillräckligt starkt så kommer jag alltid att hitta styrkan för att ta mig vidare fram till dessa nya vägar.

Efter allt det som hänt i mitt liv under 2018 så har nu följande två uttryck blivit som lite av ett mantra för mig: ”Än sen då” och ”Vad mer är möjligt”.

Än sen då ger mig trygghet i att inte lägga energi på vad andra ska tycka om mig, mina idéer och mina prestationer. Det betyder inte att jag inte lyssnar på, och respekterar, andras åsikter och råd, men jag låter alltid mig själv bedöma om det har någon relevans i min resa mot mina mål. Var medveten om att den kanske största ”faran”, förutom det egna tvivlet, är andra människors försök att, oftast i välvilja, prata oss tillrätta. ”Du” som läser det här kanske känner ett behov av att prata mig tillrätta? Vet du, det är precis det jag menar med ”Än sen då”. Jag kan inte avgöra vad det är hos ”dig” som gör att du inte tror på det jag säger. Jag har inte heller någon som helst ambition att övertala och jag respekterar till fullo ”din” åsikt men väljer att följa min tro och övertygelse som baseras på mina erfarenheter. Gör detsamma du också om du möter någon som vill tala dig tillrätta när du bryter mönster och förverkligar dina drömmar.

Vad mer är möjligt symboliserar just det att varken jag eller någon annan kan veta vad som verkligen är möjligt förrän allt är gjort för att nå målet. Låt oss istället bara förutsättningslöst testa och se hur långt det går att sträcka livets upplevelser, utan förutfattade meningar eller begränsande tankar. Jag har gjort det och är otroligt nöjd med att ha fått det bekräftat på så tydliga och fantastiska sätt hur universum och dess lagar fungerar. I alla fall för mig….

Mitt 2019 är redan klart och tydligt dokumenterat som en del i mitt livsutvecklingskoncept LIVSPROJEKTET. Mitt arbete med visualiseringar och handlingsplaner pågår där för fullt och jag ser med växande förtjusning fram mot att stämma av allt detta om exakt tolv månader, och jag är omåttligt nyfiken att ta reda på ”Vad mer är möjligt…”