VPMDG(oad) och välfärden

Revolution, i sin klassiska mening, är kanske inte min främsta aspekt när det gäller hur förändringar i samhället ska genomföras. Men det är nog dags nu att alla sätter ner foten där man står och tar ställning, oavsett politiskt färg, eller inriktning höger vänster. Annars riskerar vi att det slutar med en revolution med klassiskt anarkistiska filosofier som grund, både på ”vänster och högerkanten”. Det skulle inte gagna vår frihet, solidaritet och demokrati på något vis.

Vi måste lära av historien. Det är överlevnad och vår gemensamma framtid det handlar om. Passivitet i de breda grupperna är det som ger utrymme för extremer med särintressen att ta plats. Passivitet tillsammans med ”civil lydnad”, i stället för ”civil olydnad”, är det som ger mandat till de auktoriteter som tar kommandot för att förverkliga sina visioner, vi ser det just nu mycket tydligt i vårt politiska samhälle.

Om jag vore ett politiskt parti, med beteckningen; VPMDG(oad), VänsterPartietModeraternaDeGröna (och allt däremellan), skulle det partiet ha ett valmanifest inför kommande val som ”revolutionerar” synen på hur saker och ting borde vara i det samhället vi alla ska förvalta. Partiet skulle inte förespråka revolution men däremot en total renovering av traditionella och historiska politiska ideologier och konstellationer. Ett av de absolut viktigaste områdena som jag ser behöver renoveras är det som handlar om vår sociala välfärd. Jag ska här beskriva hur detta skulle se ut i frågan om hanteringen av områdena; skola, vård och omsorg.

Först lite nulägesanalys. Historiskt, i modern tid, har vi haft en modell som initialt bygger på att all verksamhet drivs i offentlig regi; Stat, kommun och landsting. Successivt har privata alternativ släppts fram som aktörer, på gott och ont. Med facit i hand mest på ont eftersom frihet under ansvar uppenbarligen inte har plats i många av de privata alternativens främsta värdegrund. De privata alternativen har främst etablerats i form av vinstdrivande företag, och där de dominerande är ägda av riskkapitalister. Det finns även en mindre del privata aktörer i form av kooperativ och ideella föreningar. Med facit i hand idag ser vi tydligt att dessa två former av utförare, offentligt och privat, var för sig som ”konkurrerande” alternativ inte är optimalt för oss medborgare.

Förändring måste till men att kliva tillbaka till en värld där all verksamhet inom skola, vård och omsorg drivs med det offentliga som huvudman vore inte ett bra steg. Då riskerar vi att återigen ha en verksamhet där allt för mycket fokus hamnar på byråkratiska regleringar, ineffektiva och kostnadskrävande organisationsformer, i stället för att fokusera på de människor som verksamheten är till för. Så en total återgång till offentligheten, som vissa etablerade politiska inriktningar vill se, vore i mitt perspektiv ett allvarligt misslyckande i det nödvändiga arbetet att förändra våra gemensamma sociala intressen och trygga vår framtida välfärd.

Det andra befintliga alternativet är alltså privata aktörer, som andra etablerade politiska inriktningar vill lägga allt mer inflytande på. I den form som avregleringen hanterats kan man konstatera att det i alltför stora delar inte fungerar bra, eller inte fungerar alls. Många av de dominerande privata aktörerna styrs av värderingar som handlar om andra saker än de värden som verksamheten är till för. Saldolistor, resultatrapporter, marknadsandelar och vinstutdelning är frågor som har mer tyngd på bolagsstämmorna än värdegrundsfrågor och visioner som handlar om det egentliga syftet med verksamheten. Att ett företag har som ett primärt intresse att optimera vinster, avkastning på kapital och utdelning till ägare är självklart och nödvändigt sett i ett marknads- och företagsekonomiskt perspektiv. Det har jag ingenting emot i sig när det sker i branscher som är lämpade för vinstmaximering, och jag ser det som ett självklart inslag i ett samhälle som bygger på just marknadsekonomiska grunder. Däremot ser jag starka motsättningar med den filosofin när ett företag väljer att vara verksam inom just de sektorer som är riktade mot människor i behov av hjälp och stöd.

Jag anser att det företag som väljer att vara verksam inom skola, vård och omsorg ska ha den centrala, och absolut främsta, drivkraften i andra saker än saldolistor och resultatrapporter. Fokus måste ligga på ett äkta engagemang för att hjälpa andra människor att skapa förutsättningar som handlar om att leva ett så bra liv som möjligt, och inte bara överleva. Många opponerar sig då och säger att det måste finnas ett ekonomiskt incitament för att ett företag ska bedriva verksamhet. Jag ställer helt upp på det eftersom det är en förutsättning för all verksamhet. Men, min absoluta uppfattning är att om fokus hålls på det verkliga syftet och de verkliga värdegrunderna så kommer det ekonomiska incitamentet att hamna på en nivå som är rimlig och sund. Den nivån är sund ur ett långsiktigt företagsperspektiv, ett långsiktigt samhällsperspektiv och i det viktigaste perspektivet, för de som berörs av verksamheten; barn, sjuka, funktionsnedsatta och äldre samt alla de som är avgörande för att verksamheten överhuvudtaget ska fungera; personal.

Hur ska då denna så livsavgörande verksamhet bedrivas enligt VPMDG(oad)? Jag ser helt enkelt att man sammanför de bästa delarna från de två världarna; det offentliga och det privata. Idag lever dessa två huvudmän parallellt, men i en konkurrenssituation. Priset för denna konkurrens får alla människor som är i behov av verksamheten betala. Egentligen har dessa konkurrenter samma problem, fast det tar sig lite olika uttryck. Det handlar om pengar, våra pengar, dina och mina, som vi via skatten betalar till dem för att ge oss det vi behöver. Pengarna räcker inte till för det offentliga eftersom allt för mycket försvinner i byråkrati och tröga, ineffektiva organisationer. Pengarna räcker inte till för det privata eftersom alltför mycket försvinner i vinster och utdelningar till företagens ägare.

Det vi behöver är något helt nytt. Vi behöver en kontroll och reglering av hur våra pengar hanteras och vi behöver den effektivitet och det kvalitetstänkande som finns hos engagerade privata, och offentliga, utförare av välfärdstjänster. Hur ska då detta förvekligas och vad är det som är nytt i mina tankar?

Det jag ser som framtidens modell för verksamhet inom skola, vård och omsorg kräver mod och nytänkande. Det kräver mod och nytänkande bland politiker, entreprenörer och väljarna; du och jag. Jag vill se att det startas nya konstellationer på marknaden i form av företag som ägs och drivs gemensamt av privata entreprenörer och staten. Jag vet att det finns många privata entreprenörer med kunskap och engagemang om dessa sektorer inom välfärden som har ett totalt engagemang för just syftet att hjälpa människor att leva ett bra liv. Jag tror och hoppas att det finns tillräckligt många politiker som ser bortom traditionella politiska färger och riktningar, och ser vad som behövs för att rädda vårt samhälles välfärd genom att solidariskt och demokratiskt arbeta för en gemensam sak.

Det jag föreslår är inrättandet av opolitiska statliga ”fonder”, kontrollerade och styrda av kompetenta och erfarna människor från det privata och offentliga näringslivet, politiken och arbetstagarorganisationer, vars syfte är att vara affärsmässiga delägare tillsammans med engagerade privata entreprenörer i nya företag inom sektorerna skola, vård och omsorg. Det skulle vara företag som verkar på samma villkor som alla traditionella privata företag men där en hållbar värdegrund är den centrala frågan på bolagsstämman och vinsthantering tydligt reglerad utifrån den hållbara värdegrunden. Dessa företag inom skola, vård och omsorg skulle sätta normen vad gäller kvalitet och ekonomi på ett sätt som innebär att de privata aktörer som vill bedriva verksamhet i framtiden som fristående aktörer har tydliga spelregler att följa.

Genom en sådan modell skulle engagerade och drivna entreprenörer, tillsammans med engagerade och drivna företrädare för det offentliga ägarskapet, eller som fristående privata aktörer, forma framtidens trygga välfärd. En välfärd som fokuserar på det verkliga syftet; att ge människor den utbildning, vård och omsorg som är en garanti för att det samhälle vi tillsammans ska förvalta är tryggt, stabilt och hållbart för många generationer framåt. Och att den ekonomi, dina och mina pengar, som finansierar välfärdens sektorer förvaltas på ett optimalt sätt som gagnar en långsiktigt hållbar välfärd.

I stället för den traditionella, offentliga och privata, sjukvården vill jag se företag som arbetar med förebyggande hälsovård där friskvård är den dominerande grenen för att på så vis skapa maximalt utrymme för den primära och akuta sjukvården, man också tillhandahåller, när den är oundviklig. Jag vill se skolor som arbetar med att utbilda barn och ungdomar för att möta livet med kunskap om just livet på den enskildes villkor. Inte enbart med att ”mata” in teoretisk fakta på ett likriktat plan, oavsett den enskildes villkor, förutsättningar och behov. Jag vill se en äldreomsorg som ger mina och dina föräldrar, och senare dig och mig, friheten att välja när, var och hur ålderdomen ska mötas, och jag vill se att de funktionsnedsattas omsorg baseras på en orubblig attityd av alla människors tveklöst lika värde i alla lägen.

Jag vet att det går att skapa helt nya lösningar, det kräver enbart visioner, mod och ett gott ledarskap. Har vi dessa visioner, det modet och det ledarskapet?

Det kräver inte mer pengar än de vi redan har tillgång till i vårt samhälle. Det krävs enbart att dessa fördelas annorlunda. För att göra det krävs modiga visioner, politiskt mod och ett modigt ledarskap. Om VPMDG(oad) skulle få makten finns dessa visioner, och det ledarskapet skulle uppmuntra modig civil olydnad när det gäller att möta icke solidariska och odemokratiska särintressen. Frågan är om det finns en modig väljarkår som törs sätta ner foten, ta ställning och våga säga sin mening? Kom ihåg att det är väljarna som dikterar villkoren för den politik som formar vårt samhälle. Det är väljarna som ytterst avgör om förändringen sker genom demokratiska processer eller via en anarkistisk revolution. Det är väljarna, jag och du, som avgör om det VPMDG(oad) står för kommer att få inflytande vid nästa val, oavsett om det finns valsedlar som det står VPMDG(oad) på eller inte!

Publicerat 2013-11-24

Kommentarer till “VPMDG(oad) och välfärden

  1. Pingback: Framtidens välfärdsföretag? | Peters Hus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *