Arkiv april 2015

Inlägget som inte blev av.

2015-04-03

”Alla människors lika värde.” ”Alla ska med.”

Har precis skrivit ett långt, omfattande inlägg kring ovanstående citat. Inlägget handlade om det självklara i detta samt det politiskt korrekta att stödja att inte välja bort någon annan människa som mindre värd eller med mindre berättigande som medborgare i vårt samhälle. Detta oavsett ras, religion, politisk uppfattning eller annat som separerar och särskiljer. Men i stället för att trycka på ”Publicera” tryckte jag på ”Delete”.

Varför?

Jag orkar inte längre strida mot det politiskt korrekta utan valde att i stället fokusera på det fina påskvädret och tänka på de fantastiska 24 år fyllda av glädje och kärlek som jag haft genom att dela livet med en person som tillhör den enda grupp människor i vårt solidariska samhälle som det är politiskt korrekt att ifrågasätta rätten att leva och ifrågasätta att ha samma värde som alla andra. Människor med Downs syndrom.

Vi satsar stora resurser på att människor med olika etniska, religiösa och politiska bakgrunder ska integreras i vårt samhälle. Vi satsar stora resurser på att forska kring sjukvård och mediciner så att sjukdomar ska kunna botas. Allt detta med all rätt och en självklarhet för ett upplyst samhälle.

Alltså…

Vi satsar stora resurser på att kunna mångfaldiga vårt samhälle samt att kunna hjälpa sjuka människor få ett längre och bättre liv. Fantastiskt och en utveckling att glädjas åt och vara stolt över.

Men…

Vi satsar också stora resurser på att kunna upptäcka om det väntade barnet har Downs syndrom. Inte för att som samhälle kunna ge det kommande livet så bra levnadsvillkor som möjligt och utifrån värderingen att ”alla är lika värda”, utan för att ha möjlighet att välja bort den människan.

Jag väljer att ”Deleta” inlägget för jag vill inte att andra ska känna att jag dömer den som väljer bort, det är inte min rättighet eller mitt syfte. Jag respekterar den som av okunskap och påföljande rädsla väljer bort. Hur skulle jag själv gjort om jag för 24 år sedan ställts inför det omöjliga valet utan att veta det fantastiska värdet att dela livet med Downs syndrom? Jag vet ärligt talat inte.

Det jag däremot dömer är att det uppenbarligen är politiskt korrekt att samhället tillåter, uppmuntrar, att en enda människogrupp inte med självklarhet räknas in i rubriken:

”Alla människors lika värde.”  

Jag dömer att det uppenbarligen är politiskt korrekt att inte samhällets alla försvarare av ”Alla människors lika värde” står upp och skriker även till denna grupps försvar:

”Alla ska med”.

Därför går jag i stället ut i påsksolen och njuter av livet och alla dess värden, tack vare erfarenheterna av ett på gott och ont fantastiskt liv påverkat av Downs syndrom i snart 24 år, och försöker samtidigt tänka bort allt det jag känner inför människans tillkortakommanden.