Arkiv augusti 2014

Zlatan, och alla vi andra

2014-08-13

Zlatan, en fantastisk fotbollsspelare, en fascinerande människa och en ikon. Jag vill direkt påtala, innan jag sågas vid fotknölarna som en hädare och landsförrädare, att jag beundrar och respekterar Zlatan, både som fotbollsspelare och människa. Det jag vill belysa i den här texten har inget med Zlatan i sig att göra. Det handlar om den generella idolkultur, dyrkan, som växer sig allt starkare och som jag har svårt att relatera till. En idoldyrkan som innebär att vi gör idrottare, artister, företagare och andra ”framgångsrika” personer till bättre människor än den ”vanliga” människan. Vi ska definitivt inspireras av dem, beundra deras prestationer och därigenom själva drivas till att bli det största vi kan bli i våra liv, men vi ska inte göra dem till annat än vad de är bakom sin roll; en människa precis som du och jag. Texten handlar också om att förstå värdet av varje människas betydelse oavsett om man är ”kändis och rik på pengar” eller inte.

Zlatan skänkte nyligen trehundrafemtiotusen kronor till ett fotbollslag bestående av funktionsnedsatta spelare med inlärningssvårigheter för att de skulle kunna åka till Brasilien och spela VM för sin målgrupp. Ett fantastiskt och beundransvärt agerande av den störste svenske fotbollsspelaren genom tiderna. Jag ser med största respekt på den insatsen. Däremot har jag svårare att relatera till den massiva responsen i media, både de officiella men framför allt i de sociala, där Zlatans agerande belyses på ett sätt som innebär att han lyfts fram som en bättre människa, som någon som gör bättre saker än andra. Zlatan är en avsevärt bättre fotbollsspelare än den ”vanliga” människan och ska hyllas för sina konster. Hans gåva till det nu aktuella fotbollslaget är beundransvärt och stort. Men vad är det egentligen han gjort till skillnad från dig och mig och de allra flesta andra människor?

Jag inser och förstår att trehundrafemtiotusen kronor har en omedelbar och mycket avgörande betydelse för de eller den som får ta del av en sådan gåva. Det är lätt att se en person som ger en sådan gåva som ovanligt omtänksam och generös och förståeligt att den personen hyllas som en god och bra människa. Jag är också övertygad om att Zlatan är värd dessa omdömen, men vad är skillnaden mellan honom och dig och mig i perspektivet att vara en god och omtänksam människa genom att skänka pengar.

Om du och jag skänker exempelvis tvåhundra kronor i månaden under ett år till Läkare utan gränser, ett fadderbarn, Röda korset, någon handikapporganisation eller vilken hjälporganisation som helst, och det är många av oss som gör det, så innebär det faktiskt i praktiken att vi skänker en betydligt större andel av våra resurser än vad Zlatan gör. Dessa tvåhundra kronor i månade utgör drygt 1 procent av en genomsnittlig årsinkomst i ett län som Dalarna. Zlatans trehundrafemtiotusen kronor är mindre än 0,2 procent av hans årsinkomst.

Återigen, jag ser med största respekt på Zlatan och hans insats för det nu aktuella fotbollslaget och jag önskar att fler med stora ekonomiska resurser skulle göra samma sak i olika sammanhang, men jag är rädd för att den uppmärksamhet som det lett till i form av beundran och idoldyrkan riskerar att många ”vanliga” människor som faktiskt ger större relativa gåvor inte ser sin egen insats som värdefull. Zlatans värde som människa är inte större för att han skänker trehundrafemtio tusen kronor än vad ditt och mitt värde är som skänker tvåhundra kronor i månaden.

Däremot ser jag ett annat mycket stort presumtivt värde i Zlatans agerande. Det är att vi alla ges möjlighet att inse och förstå det stora och värdefulla i att ge av det överskott vi har, stort som litet, till de som behöver det bättre. För att vi ska kunna inspireras till detta genom Zlatans agerande är det viktigt att förstå att våra tvåhundra kronor i månaden inte är mindre värda, utan i relativa tal faktiskt större, än Zlatans trehundrafemtiotusen kronor och att du och jag är lika goda och omtänksamma som han är. Däremot får vi ödmjukt böja oss för att han troligtvis är en något bättre fotbollsspelare än oss. (Men jag lovar att det finns annat i livet som både du och jag behärskar betydligt bättre än vad Zlatan gör)

 

Det enda jag vet

2014-08-12

 

Trött. Idag också.

Frustrerad. Idag också.

Irriterad, besviken och desillusionerad. Fortfarande.

Trött, frustrerad, irriterad, besviken och desillusionerad. På mig själv. På andra.

Trött, frustrerad, irriterad, besviken och desillusionerad när jag uppfattar det som att människor bara ”kör på” som om inget har hänt.

Trött, frustrerad, irriterad, besviken och desillusionerad på mig själv när jag inte kan släppa att jag uppfattar det som att andra bara ”kör på” som om inget har hänt.

Vad är värst? Mitt eget tillkortakommande eller min uppfattning om att andra bär skygglappar?

Det enda jag vet är att jag inte kan ta bort andras skygglappar, verkliga eller inbillade.

Det enda jag vet är att jag kan bemästra mitt eget tillkortakommande, verkligt eller inbillat.

Det enda jag vet är att det är mitt val .

Det enda jag vet är att det är svårt.