Tvingad till domstol

2013-01-16 togs ett enhälligt beslut i Borlänge kommuns omsorgsnämnd som innebar att ersättningen för personlig assistans sänktes rejält från den statligt fastställda schablonen. Inför beslutsmötet upplystes ledamöterna om att det ekonomiska underlag som framtagits på tjänstemannanivå innehöll flagranta och avgörande felaktigheter som inte var överensstämmande med verkligheten. Trots detta togs ett enhälligt beslut om att sänka en redan låg ersättningsnivå med ungefär 15 procent. Alla politiska partier (S, V, MP, OFA, M, C, FP, SD, KD) som fanns representerade deltog i beslutet och inga invändningar eller reservationer har protokollförts.

Under de två och ett halvt år som förflutit har det fastslagits i ett antal domar i högsta instans att kommuner inte kan frångå den fastställda statliga schablonnivån. Utifrån dessa domar klargörs att det inte finns, och har aldrig funnits, något juridiskt utrymme för en kommun att agera så som Borlänge kommun gjort, och fortfarande gör.

Beslutet var alltså, precis så som påtalades i januari 2013, felaktigt ur ett flertal perspektiv. Trots det tvingas idag funktionsnedsatta med rätt till personlig assistans att gå till domstol för att Borlänge kommun ska följa den lag som ger den enskilde rätt till samma ersättning som alla andra som bor i kommuner som väljer att följa lagen, eller de som har ett assistansbeslut via Försäkringskassan.

Varför agerar Borlänge kommun på detta sätt? Ansvariga politiker hänvisar enbart till jurister som alltså väljer att råda kommunen att låta den enskilde processa i domstol. Finns det något annat skäl än ekonomiska? Kan det bero på okunskap? Är det en strategi för att den enskilde, ofta svag och utsatt, inte ska orka, våga, ta en juridisk strid mot kommunen? Det kan väl inte vara medvetet och beräknande? Kommunen har ingen som helst möjlighet att nå ”framgång” i domstol. Frågan är redan avgjord ett antal gånger på högsta nivå. I mitt perspektiv är det inte värdigt eller acceptabelt av kommunen med ”Trevligt folk” som slogan att agera på detta viset.

Borlänge kommuns omsorgsnämnd:
Finns det något annat svar på varför Borlänge kommun väljer att fortsätta tvinga funktionsnedsatta till domstol?

Publicerat 2015-10-26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *