Jason Becker-Not dead yet

 

”Life is difficult, and not before I accept and understand that, life can be easy”.

Det här citatet ovan som den amerikanske författaren och psykologen M Scott Peck skrev i sin bok ”Road less traveled”, har för mig blivit en stark livsguide. I många sammanhang har det fått mig att förstå att livet är värdefullt trots svårigheter och sorger och har hjälpt mig att orka vidare. Ytterligare en fantastisk bekräftelse på relevansen i detta citat fick jag för någon tid sedan då jag såg en dokumentär på tv som hette; ”Not dead yet”.

När dokumentären börjar handlar den om en då ung man, Jason Becker, med en fantastik talang och kärlek i livet. Som självlärd gitarrist ansågs han vid nitton års ålder vara en av de absolut främsta rockgitarrister och kompositörer som någonsin funnits och han jämfördes med bland annat Jimi Hendrix. Precis när karriären var på väg att definitivt skjuta i höjden genom turnéer och skivinspelningar med de allra främsta rockbanden i världen drabbades Jason av fysiska problem. Han fick smärtor i ett ben och började halta när han gick. Efter bara några veckor blev problemen värre och han kontaktade läkare. Efter undersökningar kommer så det förödande beskedet. Han ställs inför diagnosen ALS och med en prognos att leva högst två till tre år ytterligare. Han var alltså nitton år och med en enormt stark passion i livet; att spela gitarr och att komponera musik. Jason blev tvingad att, som en följd av sjukdomen, hoppa av alla engagemang som gitarrist och inom ett par månader var han, i stället för att vara på världsturné, helt oförmögen att ens hålla i sin älskade gitarr. Sjukdomen bryter sedan snabbt ner alla hans fysiska livsfunktioner och det enda som återstår är en väntan på att dö, tills dess helt beroende av maskiner och andra människor för att överhuvudtaget leva.

I det här läget vore det självklart att ge upp och att känna att livet inte har något mer att ge. Jason valde dock en annan väg. Hans kärlek till livet, främst genom sin kärlek till musiken och sin familj, innebar att han inte gav upp. Tillsammans med många människor i sin närhet, främst föräldrar och en blivande flickvän, skapade han förutsättningar för att kommunicera med hjälp av sina ögon. Han utvecklade även ett sätt att komponera musik på samma sätt. Jason lever än idag, mer än tjugo år efter det att han fick diagnosen och prognosen som sa att han skulle leva högst två till tre år ytterligare. Han är totalt förlamad i hela kroppen och har ingen förmåga att själv styra några som helst fysiska livsfunktioner, som att andas eller äta. Det enda som fungerar på honom fysiskt är förmågan att röra på ögonen.

Men något som fungerar till absolut fulländning är hans attityd och kärlek till livet. Trots sin totala brist på allt som normalt förväntas vara självklarheter i livet säger Jason, via ögontolkning, att han är tacksam och att han har ett fantastiskt liv. Som alla andra har han dagar när han mår sämre och dagar när han mår bättre, både fysiskt och mentalt, men han menar att det faktum att han är sjuk på ett dramatiskt sätt inte gör hans liv annorlunda än alla andras när det gäller hur han för stunden mår. Han har nu överlevt i tjugo år mot alla odds trots att all medicinsk erfarenhet och expertis är överrens om att det inte går att leva så länge med den sjukdom som han har.

Vad är det då som gör att Jason inte följer den ”mall” som hans sjukdom försett honom med? Jason själv, och alla omkring honom, är helt på det klara med att det är den absolut orubbliga passionen och kärleken till musiken som inte bara håller honom vid liv utan som dessutom ger honom ett rikare liv än de allra flesta någonsin kommer i närheten av. Han förverkligar sitt livs syfte till fullo med hjälp av de förutsättningar som han för stunden har. Han gav inte upp sin inre äkta livsvision och dröm för att de yttre omständigheterna ändrades, även om de förändrades på ett extremt dramatiskt sätt. Han anpassade i stället sina nya förutsättningar till sin orubbliga livsvision. Jason kan inte längre spela musik själv på sin gitarr men han komponerar fantastiska musikstycken som andra musiker framför. På så sätt förverkligar han sin dröm om att uttrycka sig genom musik. 

För mig blev berättelsen om Jason Becker en mycket stark påminnelse om, och bekräftelse på, det avgörande i att vi verkligen vet vad som är våra äkta passioner i livet. Vet vi det och följer vår resa mot att förverkliga dem har vi alla de verktyg vi behöver för att skapa ett optimalt liv. Kom ihåg att det inte innebär att vi inte möter problem, motgångar och sorger, det hör till det optimala livet. Men om vi har drivkraften i att leva i fas med våra verkliga passioner så kommer även motgångar och sorger hanteras på ett konstruktivt sätt.

För Jason Becker var det musiken. Sök dina verkliga passioner och kärlek i livet, identifiera vad det är som i grunden ger dig glädje och tillfredställelse och låt inga yttre omständigheter leda dig bort från just din väg i livet. Möt de yttre omständigheterna som kommer, i form av motgångar och sorger, som naturliga inslag i livet och se vilket syfte de har och vad du kan lära av dem. Anpassa sedan din resa utifrån de nya förutsättningar som motgångarna eventuellt inneburit. Släpp inte siktet på dina passioner på grund av att förutsättningarna ändras.  

 

Bo Gunnar Karlsson    

 

Publicerat 2013-03-24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *