De sju generationernas vägledning

När du ska fatta beslut och göra val i livet, hur ska du veta vad som är de rätta valen och besluten? Först och främst gäller det att de bygger på värderingar som du verkligen vet är dina egna, och inte på grunder som du tror att andra förväntar sig av dig. Det svåra kan vara att inse skillnaden på vilket som är vilket. Att ta reda på det handlar om att göra en inre resa och verkligen lyssna på intuitionen, de egna känslorna, inför det jag möter i livet, och att sedan våga följa de signalerna trots att det många gånger är i stark konflikt med den personlighet vi låtit oss präglats till. När man väl hittat sin verkliga värdegrund är det enkelt att ta beslut, men det är inte alltid lätt.  

Jag vill berätta om ett starkt och fascinerande sätt att använda just tydliga värdegrunder som utgångspunkt när ett beslut ska fattas. Enligt gammal sed bland många indianska kulturer berättas om hur de vise i stammen fattade beslut som hade betydelse för stammens framtid på en princip som kallades för; ”de sju generationernas vägledning”. Den principen bygger på insikten om att allt hör samman; människan och natur, verklighet och andevärld (kropp och själ). Indianerna inser att allt vi gör påverkar allt och alla i många generationer och att den nu levande generationen har samma ansvar för kommande generationer som tidigare haft för den nu levande.

I dina olika val- och beslutsituationer i livet, se tillbaka och inse hur utvecklingen och vår verklighet idag påverkats av de beslut som generationer före dig har fattat. Genom att först reflektera över detta får du en tydlig insikt om hur konsekvenserna av dina beslut får betydelse i helt andra tidsperspektiv.

Hur hade världen sett ut idag om enskilda individer, olika grupper eller samhällen fattat annorlunda eller inga beslut alls i tidigare generationer? Edison fattade beslutet att trots tusentals ”misslyckanden” inte ge upp sina idéer. Vi har ju viss glädje av det idag. Under andra världskrigets mörkaste tid beslutade Winston Churchill att föra ut visionen till sitt folk att: ”vi ska försvara vår ö till varje pris. Vi ska kämpa på stränderna, vi ska kämpa på gatorna, på fälten och i bergen. Vi ska aldrig ge upp”. Hans beslut och vision hjälpte en svårt ansträngd nation och försvarsmakt att hålla ut och därigenom vända krigets tidvattenvåg. Hur skulle världen sett ut idag om nazisterna segrat?

Inom medicinen har vi åtskilliga beslut fattade av människor med visioner som gett oss läkemedel och behandlingsformer som ger lindring i lidande och som räddar liv. Många modiga människor har i tidigare generationer fattat beslut som idag betyder att våra liv har mening och att vår värld har utvecklats positivt på många sätt.

Men det finns även många exempel på hur individer, grupper och samhällen fattat beslut utan att ha tagit lärdom av tidigare generationers betydelse och utan att ta hänsyn till konsekvenserna för den framtida världen och dess innevånare. Hur skulle världen sett ut idag utan ett beslut om att utveckla kärnvapen? Hur mår vår miljö idag och kan det möjligen ha någon koppling till de beslut som fattats tidigare? Hur kommer världen att se ut i morgon om vi inte fattar nya beslut idag som berör vår miljö? Det finns många, alltför många, exempel på negativa konsekvenser av tidigare fattade beslut, framför allt under de senaste etthundra åren.

När du ska fatta ett beslut, oavsett om det är ett litet beslut som kanske bara handlar om dig själv just nu, eller stort och livsavgörande beslut som berör många fler, låt de sju generationerna vägleda dig. Tänk, utifrån insikten om hur tidigare generationers beslut påverkat vår verklighet idag, noga igenom hur de långsiktiga konsekvenserna av ditt beslut kan påverka ditt eget liv, kommande generationer samt hela vår värld.

Försök att så aktivt som möjligt väga in de värderingar som för dig symboliserar kärlek och omtanke om ditt liv och alla andra människor. Fatta inte dina beslut enbart baserat på kortsiktiga yttre belöningar och materiellt vinnande. Låt dig vägledas av din verkliga visdom baserat på de sju generationernas vägledning. Låt dig vägledas av insikten om att de beslut du fattar även påverkar dina barn, barnbarn och deras barns framtid, den framtida miljön och hela vår världs framtid. Gör dina val som de gamla indianerna gjorde och fyll ditt liv med harmoni och medvetenhet och skapa därmed den energin i ditt liv som ger dig styrka att uppfylla alla de mål och visioner som är ditt syfte i livet.

Bo Gunnar Karlsson    

Publicerat 2013-02-21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *