Integritet

Ordet integritet kommer från latinets Integritas, och betyder hel eller orörd. Att vara en människa som har integritet betyder alltså att vara en hel människa, att ha balans och harmoni mellan handlingar och värderingar. Jag vill berätta hur detta blev tydligt för mig i samband med en intervju av skådespelaren och komikern Claes Malmberg jag läste för ett tag sedan.

Claes Malmberg, i mångas ögon en framgångsrik och sorglös person som roar och underhåller både med allvar och med komik. Bakom den offentliga sidan av honom visade det sig finnas en sida bestående av både tragik och djupsinnighet. Uppväxt i ett hem med en alkoholiserad far hamnade han själv i omfattande missbruksproblem. Han lyckades ta sig ur det och ser numera på livet, och sin framgång, med en uppenbar distans. I intervjun framgår det även tydligt hur det går att vända synen på livets tragik och misslyckanden till värdefulla erfarenheter och tillgångar.

Det som dock berörde mig starkast var när han beskrev sin stora förebild i livet, den som gett honom de värderingar som hans liv numera grundar sig på. Den personen var hans farfar som levde sitt liv baserat på värderingen att i alla lägen leva livet med fullständig integritet. Claes Malmberg berättar att det som karaktäriserade hans farfar var hans oerhörda förmåga att alltid säga och stå för vad han tyckte, oavsett omständigheter och omgivning. Det han uttryckte var dessutom speglingen av ett liv fyllt av ödmjukhet och medmänsklighet.

Claes Malmberg är ju känd, och kanske fruktad, för sin frispråkighet och för att i offentliga sammanhang säga vad han tycker och är ofta ansedd som kontroversiell, uppkäftig och arrogant. Han själv tycker att det han gör inte är speciellt märkvärdigt eller så mycket att orda om. Han menar att det kan vara lätt att profilera sig genom att ha åsikter offentligt som en offentlig person. Att synas i TV och tidningar och tycka till om saker och ting, även om andra människor, kan till och med vara en del av ett yrke, en roll att spela. Att göra det offentligt kan vara ett sätt att upprätthålla de egna intressena genom att vinna uppskattning hos vissa som en följd av att kritisera andra. Att kritisera något eller någon i ett offentligt forum innebär nästan alltid att man får någon form av bekräftelse och uppskattning, en belöning, för det agerandet. Det finns oftast en grupp bakom som stöder de kritiska åsikterna. Det eller den som blir kritiserad är dessutom ofta i stor utsträckning anonymt för den som kritiserar.

Claes Malmbergs farfar var ingen kändis, politiker eller annan offentlig person. Han var en helt vanlig människa som alltid sa stopp direkt till en annan person när något i hans ögon var fel. Han backade inte för att det var obehagligt att säga emot ens till en nära vän. Han gjorde det alltid utan tanke på vad han själv skulle ”vinna” på det. Den enda vinst han såg var att upprätthålla sin egen integritet.

Att i ett direkt möte med en annan människa stå upp för sina värderingar kräver mod. Att ifrågasätta en annan människas handlingar, moral och attityder, och att göra det i direkt konfrontation utan att ifrågasätta den andra personens värde, utan att på något vis behöva ha bekräftelse på dina åsikter från någon stödtrupp och utan att göra det för att vinna några fördelar eller få någon annan belöning än den egna känslan av att ha stått upp för det man tror på kräver stor integritet och en mycket stark självkänsla.

En sådan integritet och självkänsla kan bara skapas om man i sitt agerande som medmänniska, med medkänsla och omtanke om andra som ledstjärna, är i kontakt med de egna inre värderingarna och ser till att dessa är i balans och harmoni med de handlingar man utför. Med detta som grund sviker man aldrig de egna idealen till förmån för andras på grund av att egot vill hålla sig väl med den eller de personerna, eller att ”passa” in i en roll som tilltalar andra. Men man låter heller aldrig behovet att uppfylla de egna värderingarna betyda att man utnyttjar eller misshandlar andra för att ta sig dit.

Genom att hitta de egna verkliga värderingarna och bygga upp och leva utifrån den egna integriteten kommer en optimal livskvalitet att bli konsekvensen genom att ärliga, lojala och kärleksfulla relationer med andra människor i livets alla områden skapas.

Publicerat 2013-02-12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *