Hur blir ett äpple till?

Åt ett äpple nyss och blev helt plötsligt oerhört fascinerad. Tanken som slog mig var funderingen kring hur ett äpple blir till. Var kommer allt ifrån? Hur kan det bli ett stort rött vackert och saftigt äpple, med skal, fruktkött, äppelsaft, kärnor ur egentligen ingenting. Det börjar med ett träd som efter en kall vinter ser helt dött ut. Sakta kommer dock trädet tillbaka till livet och vi ser hur det först börjat grönska för att strax fyllas av vackra blommor. Därefter ser vi hur väldigt små knoppar bildas och som sakta växer för att bli det stora vackra röda äpplet. Eller kanske ett stort grönt vackert äpple.

Var kommer allt ifrån egentligen? Det jag tänker på är allt det som ett äpple består av. Vart kommer det ifrån? Allt det saftiga fruktköttet. Hur blir det till? Var kommer det som skapar den materian ifrån? Äpplet föds på trädet ur ingenting. Trädet får sin näring från jordens och solens energi. Hur ombildas den energin egentligen till ett äpple? Och varför just ett rött äpple på det ena trädet och ett grönt äpple på det andra? Var kommer de olika färgerna och smakerna ifrån? Från början finns ju inget spår av något äpple på träden, och energin de bägge träden får från jorden och solen är ju exakt densamma.

En filosofisk fråga, jag vet. Men för mig blir tanken lite svindlande. Den kraft som bildar äpplet ur det som förmedlas från jorden och solen, via trädet till äpplet, är ju inte fysisk i form av materia. När övergår det som skapar äpplet att gå från att vara icke fysiskt något till att bli materia. I det här fallet i form av ett stort saftigt äpple med skal, fruktkött, äppelsaft och kärnor?

Som sagt, filosofiskt, men tänk om det inte bara är äpplen som blir till ur ingenting, och ändå blir precis så perfekt som det är menat att ett äpple ska vara. Tänk om också jag är skapad ur ingenting och blivit precis så perfekt som det är menat att jag ska vara?

Publicerat 2020-04-25

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *