Eureka-det vore ju bra!

Helt förberedd på att bli ansedd som ironisk, generaliserande och till och med avundsjuk, och kanske är det så det är, känner jag att Magnus Uggla träffar så rätt ibland:

Illa, jag mår illa

Såg på TV i helgen. En glittrande gala med ett värdefullt budskap där det som träffade mig så tydligt var publiken. Jag vaknade sen i natt med en klar bild och känsla och med ett ord ljudligt klingande i mina öron:

Eureka.

I likhet med käre gamle Archimedes när han upptäckte sin princip tror jag att jag har funnit det. Principen för framtidens hållbara samhälle: Vi blir alla kändisar!

Var och en med ett eget varumärke att arbeta för, att försörja sig på. Artist, författare, idrottsstjärna, konstnär, politiker, bloggare, bankdirektör eller annan offentlig och uppmärksammad person. Gärna före detta minister, det fungerar väldigt bra.

Om vi alla vore kändisar då skulle vi ju vara med och se till att alla skänker pengar på galor mot sjukdom och fattigdom i världen. Det vore ju bra. Vi skulle älska, stötta och krama om alla minoriteter på TV-galorna så att alla förstår att vi tycker det är bra med olika. Det vore ju bra. Då skulle inga människor med olika religion, etnicitet, sexuell läggning vara ifrågasatta. Alla skulle hyllas och vara lika mycket värda. Det vore ju bra. All forskning för att lösa sjukdomsproblem skulle prioriteras och stöttas ekonomiskt. Arbetet för utsatta barn i världen skulle få allt nödvändigt stöd och vår miljö och natur skulle frodas genom all support i olika projekt runt om i hela världen. Det vore ju bra.

För tänk bara om vi alla levde ett liv som kändisar där själviskhet inte finns, där empati är det drivande och vi alla fokuserar på att hjälpa allt och alla som behöver hjälp. Vilket fantastiskt liv det skulle vara, fantastiskt samhälle. Det vore ju väldigt bra.

För nog är det väl altruism och omtanke om vår jord och andra människor som gör att alla TV-galor alltid har samma närvarande gäster i publiken. Att välgörenhetsprojektens ambassadörer alltid består av samma grupp i vårt samhälle: Våra kändisar! För inte kan det väl vara så att det handlar om att stärka sitt varumärke?

Nej, jag tänkte väl det.

Så, då ser vi alla till att bli kändis, att bli lite offentlig, så att vi tillsammans kan lösa alla våra utmaningar.

Men, vänta lite… Om vi alla blir kändisar i publiken på galorna med ett eget varumärke som grund för vår försörjning, vem ska då sitta framför TV:n där hemma och ringa och SMS:a för att skänka pengarna på galorna? Vem ska sitta och se på när alla priser delas ut till andra kändisar på filmgalor, musikgalor, idrottsgalor, minoritetsgalor? Och framför allt, vem ska ta hand om alla oss kändisar när vi är sjuka, vem reparerar bilen när den är trasig, vem utbildar våra barn när de går i skolan och vem ska sitta i kassan på konsum?

Tänkte inte på det… Så det är nog lika bra att somna om ett tag och vakna upp till verkligheten där kändisarna ser till att alla andra gör gott. Fast det är ju bara mina tankar så jag ber om ursäkt till alla som anser sig orättfärdigt utpekad.

Publicerat 2016-02-15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *