Tankar om solen

 

Idag såg jag faktiskt solen en stund. Jag såg den på himlen i en glugg i de snöfyllda molnen och den gav ett besked om att den faktiskt finns där fortfarande. Men jag såg den även vid matbordet under lunchen idag. Jag hade förmånen att sammanträffa med en gammal kollega och vän med vilken det nuförtiden blir alltför glest mellan träffarna. Vi pratade bland annat om ”gamla” tider och om gemensamma kamrater som vi båda har fina minnen av.

Min vän och jag har en gemensam yrkesbakgrund och det är där som våra minnen och vänner finns. Det härliga idag är att vår relation har bytt fokus. Från att ha varit en yrkesrelation är det numera en relation som innebär förtroendefulla samtal om livets värden och om livets prövningar. Min vän genomgår just nu en tuff, smärtsam och känslofylld period i sitt liv och det är med värme som jag känner att förtroende finns för mig i den stunden. Det ger också att jag har samma möjlighet att lyfta mina egna aspekter på livets värde och utmaning på ett tryggt och tillitsfullt sätt.

Det är fascinerande. Två män i sina bästa år, ja i alla fall i våra liv, som under en stor del av livet haft en relation på en mer eller mindre yrkesrelaterad plattform hittar en helt ny nivå i relationen. När livet prövar oss tillräckligt länge med verkliga utmaningar frostas nya kanaler av inom oss. Det är kanaler som är direkt anslutna till det verkliga syftet med livet, det syfte som handlar om att lära känna sig själv och att hitta trygghet i tillvaron oavsett vad som sker omkring oss. Så länge som vi har fullt fokus på livets vardagliga strävan efter framgång i enlighet med de yttre faktorerna som karriär, ekonomi, status och alla andra mer eller mindre förgängliga aspekter av livet, förblir de nya kanalerna isbelagda och alltför outforskade av oss.

Solens strålar av förtroende och tillit sken på oss två under lunchen idag. Samma sol skiner på oss alla varje dag i alla våra möten, även om det ibland är en del moln som separerar oss från att uppfatta den. Om vi bara väljer bort molnen i de möten och relationer vi har kommer solens sken ge den en värme av förtroende och tillit. Den värmer så att isen smälter på kanalerna till livets verkliga värde och syfte och blir segelbar för oss. Om vi sedan väljer att sjösätta båten och följa kanalerna; det valet är upp till var och en av oss.

Men kom ihåg att om du låter solen av tillit och förtroende följa med dig in i dina möten med människor, oavsett sammanhang, så kommer även de att känna av den värme som den utstrålar och molnen som skymmer solen kommer att sakta börja skingras även för dem. Vänta inte på att andra ska skingra dina moln. Var den som skapar högtrycken i ditt eget och andra människor liv. Och du; det är ingen risk att bränna sig på solen av tillit och förtroende och det behövs ingen solskyddsfaktor.

 

 

 

Publicerat 2014-03-19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *