Inte Peace River – val eller ödet?

Peace RiverPeace River2Peace River3Livet tar oss med på en resa där vi inte alltid förstår varför vi hamnat just där vi hamnat. Vi gör kontinuerligt val, medvetet eller omedvetet, som innebär att vi väljer någon av ett otal möjliga vägar. Vad är det som gör att vi gör specifika val, och vad skulle hända om vi gjort andra val?

Några svar har jag inte men av olika anledningar har jag nu kommit att fundera över detta och framför allt då kring en specifik händelse som varit borta från mitt medvetande till och från under många år. För ungefär 35 år sedan stod jag inför ett radikalt vägskäl där den ena vägen med all säkerhet skulle ha betytt att mitt liv sett helt annorlunda ut. Nu fortsatte dock mitt livs resa på den väg som tagit mig hit, efter mängder med andra vägval på resan. Jag vet inte idag vad det var som avgjorde valet av väg den gången. Jag vet inte ens om det var jag som valde eller om ödet, slumpen eller något annat såg till att jag beträdde den väg jag gjorde.

Jag var dryga 20 år gammal, rastlösheten var stor. Behovet av att komma ut i världen, se annat, komma bort från det begränsande, det välbekanta. Bort från det som då var vardagen. Det behovet var stort.

Peace River lockade, ropade på mig att komma. Långt borta på andra sidan. 50 mil nordväst om Edmonton Canada, det stora spännande landet med den fantastiska naturen.

Arbetet på plats var klart, bilen skulle säljas, resan bokad och alla papper inhämtade på Embassy of Canada i Stockholm. Någon vecka före avfärd tappas kontakten. Resdag närmar sig, ska jag åka ändå? Flyg från Stockholm via Chicago till Edmonton och där hämtas med bil av de jag skulle arbeta åt inom mitt dåvarande hantverksyrke. Skulle de vara där och vänta på mig eller skulle jag upptäcka att så inte var fallet. Frågorna var många, svaren inga. Varför vet jag inte men kontakten uteblev och jag blev kvar i det begränsade, det välbekanta. Kvar i vardagen och behovet att komma ut i världen var också kvar.

Vad var det som gjorde att jag inte fick de sista kontakterna för bekräftelse inför resan? Var det jag som på något vis själv styrde detta med rädsla för uppbrottet, för det nya och okända. Innebar det att jag inte gjorde allt som behövdes för att lösa situationen? Eller var det annat som faktiskt låg utanför min kontroll som avstyrde allt? Jag kommer aldrig att få svar på det. Jag kommer inte heller att få svar på hur livet blivit om Peace River blivit min nya hemort då för 35 år sedan.

Jag vet däremot vad jag inte skulle haft om jag hamnat i Peace River: Det liv jag i stället fick. Ett liv som jag är ytterst tacksam för. Med människor omkring mig som utgör hela min verklighet. Med en, ibland svår och till synes övermäktig, uppgift att fylla men som blivit mitt livs syfte och mening. Inget kan få mig att vilja byta bort detta.

Men, ibland är livet ändå svårt. I stunder när motståndarna är som hårdast och livets syfte bjuder på sina tuffaste motgångar och förmågan att kämpa håller på att övervinnas av rädsla för nederlaget. Då kan tankarna komma; Hade livet varit en kamp även om jag hamnat i Peace River, hade motståndarna funnits även där, hade jag haft andra människor omkring mig som jag inte för något skulle byta bort, hade mitt livs syfte och mening varit lika tydligt och betydande då? Med säkerhet blir svaret på alla frågorna; jag vet inte, men troligtvis ja.

Vi möter alla genom hela livet kontinuerligt vägskäl där vi på olika grunder gör val. Varje val tar oss någonstans, bort från ett Peace River och mot ett annat. Varje val är livsförändrande, i stort eller smått. Jag är glad och stolt över det Peace River jag skapat i mitt liv, det enda som varit möjligt för mig på grund av alla val jag med min fria vilja, medvetet eller omedvetet, har gjort och jag kommer att fortsätta att skapa det optimala Peace River där mitt liv hör hemma. Några andra svar finns inte och bara genom att göra fria val kan vi påverka hur vårt Peace River ser ut.

Men en sak vet jag; någon gång kommer jag att besöka det enda Peace River som ligger 50 mil nordväst om Edmonton, i Canada, och kanske få några svar på hur livet kunde sett ut om jag kommit dit för 35 år sedan.

 

 

Publicerat 2014-01-21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *