Vägskäl

Foto: Simon Rydén

Ett foto sitter på min vägg, som ett levande konstverk. Ett foto av en äldre man i en gatukorsning, taget av en fotograf med en drivkraft att försöka förstå människor, att skildra människor där de befinner sig. Jag ser fotot varje dag och funderar på vem han är, vem han kanske var; alltså mannen på fotot. Fotografen känner jag väl. En ung man med en fantastisk integritet och förmåga att välja sina egna vägar i livet, vid varje vägskäl.

Vart är han på väg, var kommer han ifrån, var finns han nu? Finns han nu; alltså mannen på fotot?

Livet består av mängder med vägskäl. Den här mannen står, här i bilden, vid ännu ett av sina. Precis som du gör, precis som jag gör, varje dag hela livet. Han har många vägskäl bakom sig, många val har han gjort och ytterligare val ska han göra, men kanske inte lika många, han har redan levt ett långt liv. Ett långt liv som skapats genom alla val, vid alla vägskäl. Om mannen hade gjort andra val vid tidigare vägskäl i livet hade han troligen inte stannat till vid den här korsningen, just då, framför den här fotografens kamera.

Du och jag har många vägskäl bakom oss. Många val har vi gjort, många val ska vi göra, hur många; vem vet? Ett val jag redan gjort var att köpa det här fotot. Det valet betyder att jag på grund av fotot ofta tänker på att livet styrs av alla de val vi gör vid våra vägskäl.

Direkt när bilden är tagen gick mannen vidare på någon av de vägar han hade välja mellan och hans liv fortsatte. Han visste säkert när fotot togs vilken väg han skulle ta, eller också visste han inte. Hur blev hans fortsatta liv? Hur hade det blivit om han valt någon annan väg just då?

Hur hade mitt liv blivit, hur hade ditt liv blivit om vi gjort andra val vid något av livets vägskäl?

Livet är fantastiskt, livet är spännande, livet är oförutsägbart. Men det oförutsägbara är kanske egentligen mycket förutsägbart om det skulle vara så att det vi upplever som oförutsägbart är resultatet av alla de omedvetna val vi gör vid våra vägskäl. Gör vi istället medvetna val kanske resultaten är förutsägbara? Vem vet vad sanningen är?

En del vägskäl känner vi igen, andra möter vi för första gången. Men gör vi bara våra val utifrån det vi innerst inne känner, kanske livet blir precis så som det är menat. Vi möter kanske precis allt det vi ska, och vi möter kanske precis alla vi behöver möta. Både de goda och de onda. Vem vet vad sanningen är?

Har mannen på fotot mött det och dem han behövt? Det vet bara han. Vet han vad sanningen är?

Kommer du och jag möta det och dem vi behöver? Det kanske vi får reda på genom de val vi gör vid våra vägskäl i livet; de medvetna valen. Kanske vi då vet vad sanningen är, för oss?

Publicerat 2013-11-20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *