Framtidstro

Tidningar, TV och media generellt är nog inte alltid de bästa kanalerna och verktygen för oss människor att skapa och upprätthålla de kanske viktigaste faktorerna för ett framgångsrikt liv med harmoni och balans; positiva attityder och äkta grundläggande värderingar. Men ibland finns det undantag även i dessa forum och man hittar lite ljusglimtar. En sådan upptäckte jag för en tid sedan i en morgontidning där det redogjordes för en undersökning bland sex tusen barn och ungdomar i åldrarna fem till sexton år. Undersökningen handlade om vad barn och ungdomar tyckte utifrån en fråga som löd; Vad tycker du är viktigt i livet?

Svaren gav mig både hopp och tro inför framtiden. Det framkom i svaren att dessa framtida vuxna tycker följande är det viktigaste i livet: att få tillräckligt med mat, att ha kompisar och att få leka, att föräldrarna inte bråkar och slåss, att ha snälla och rättvisa lärare, att få ta det lugnt och slippa stressa.

Tänk om vi kunde ta till oss detta och ge våra barn och ungdomar det de främst önskar i sina liv, nämligen att få ha en lugn och trygg tillvaro omkring sig med människor som ser dem och bryr sig om dem. Barnen vill ha oss vuxna omkring sig i hemmet, i skolan och på fritiden. De vill ha vår kärlek och omtanke och inte våra bilar, våra pengar eller våra karriärer.

De värderingar som idag driver det etablerade samhället, jag har valt att kalla dem för 3-P, (Prestige, Position och Pengar) är ett konstruerat livsmönster som inte har något med våra verkliga värderingar och behov att göra. De verkliga värderingarna och behoven i alla människors liv bygger på det som barnen och ungdomarna ger uttryck för; kärlek, omtanke, glädje och empati. Det är något som vi alla föds med och som är grunden för alla människors behov genom hela livet. Den nu vuxna världen med sitt skapade ”3-P beteende” var i grunden inte annorlunda när de var barn.

Vi skapar successivt själva våra värderingar och attityder genom de präglingar som är följden av alla intryck och all inlärning som kommer till oss under livets gång. Låt oss alla hjälpas åt och ge våra barn och ungdomar de intryck och den inlärning som ger dem förutsättningarna att behålla och utveckla de värderingarna som är all barndoms grund. Dagens barn och ungdomar är ju de som ska ta över ansvaret för vår framtid och vi får aldrig glömma att det är vi, de vuxna förebilderna, som formar dem inför det ansvar som läggs på dem. Det är också vi som är, eller kommer att bli, beroende av hur de hanterar detta ansvar.   

Mahatma Ghandi lär ha sagt att; ”livet går ut på annat än att öka tempot”. Ta till dig innebörden i de orden i ditt eget liv och för dem samtidigt vidare genom dina handlingar till de barn och ungdomar som ska ta över så kommer vi tillsammans med dem skapa en bättre och hållbar värld.  

Bo Gunnar Karlsson

Publicerat 2013-02-27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *